Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου


Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου

epeteios-B-HΤης συνεργάτιδάς μας, Θωμαϊδος Παριανού,
Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η 97η επέτειος της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Ως γνωστόν, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Β.Η./τες επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν κυβέρνηση με πρόεδρο τον Γιώργο Ζωγράφο. Ακολούθησαν επικοί αγώνες, οι οποίοι οδήγησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας [17 Φεβρουαρίου 1914], από τις Μεγάλες Δυνάμεις και της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης, όπου αναγνώριζαν την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Β.ΗΠΕΙΡΟΥ.


Την οργάνωση του εορτασμού, είχε, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το γενικό πρόσταγμα το είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αθήνας του ΛΑ.Ο.Σ. κ.ΜΠΑΜΠΗΣ  ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ. Την εκδήλωση λάμπρυναν τα μέλη της Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου [ΕΝΒΗ] φορώντας τις ηπειρώτικες στολές τους και κρατώντας τα λάβαρα του αγώνα και την ένδοξη σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου.
Μετά την Θεία Λειτουργία, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων.  Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Θεοφάνης Καλυβιώτης.  Στον λόγο του αυτό, ο κ.Θ.Κ. έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην Ιστορία της Βορείου Ηπείρου, από την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913,  μέχρι τις μέρες μας. Αναφέρθηκε στους επικούς αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων για τον στραγγαλισμό των πατρογονικών δικαίων των Ελλήνων και την δημιουργία του ‘Αλβανικού’ κράτους, τους αγώνες των Ελλήνων για αυτονομία που τους οδήγησε στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Ακολούθως στην  επιδίκαση της Βορείου Ηπείρου στη Αλβανία και τους επικούς αγώνες που έδωσε και δίνει ο Β.Η./κός Ελληνισμός ΜΟΝΟΣ του ή σχεδόν, μέχρι τις μέρες μας. Επίσης αναφέρθηκε στις σημερινές μεθοδεύσεις συρρίκνωσης του Ελληνισμού της Β.Η./ρου με Ευρωπαϊκό και Κοινοβουλευτικό μανδύα
Μετά τον κ.Θ.Κ., τον λόγο πήρε ο κ.Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ.Θ.Κ. και γενικά του νέους Β.Η./τες, που είναι μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα, τον ιερέα του Ναού, πατέρα Νικόλαο και τους επίσημους παριστάμενους, οι οποίοι ήταν οι εξής 
ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΡΙΒΑΣ, πρώην Πρωθυπουργός,  ΝΙΚΟΣ  ΚΑΝΤΕΡΕΣ, βουλευτής την ΝΔ,  ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.,  ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΟΖΥΡΑΚΗΣ, εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ,  ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΤΣΙΜΟΥΡΗΣ, Πρόεδρος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 1940 – 1941,  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΣΠΥΡΑΚΟΣ, τέως Δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωπος του Νικήτα Κακλαμάνη.
Επίσης, παραβρέθηκαν Πρόεδροι Συλλόγων Β.Η./των, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.ΒΑ. Γρηγόρης Γκιζέλης, ο Πρόεδρος της Κ.Α.Β.Η. κ. Δημήτρης Περδίκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμμαριωτών Φρέντυ Μπελέρης κ.α.
Μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν πομπή και κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τους κάτωθι
- ΜΠΑΜΠΗΣ  ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Β.Η./των,
- ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, Εκπρόσωπος της ΕΝΒΗ,
- ΘΕΟΦΑΝΗΣ  ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών,
- ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΚΟΚΚΑΛΗΣ,, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, εκ μέρους του
Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού.
- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΜΠΑΜΙΧΑΣ, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ
- ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ, εκ μέρους της Οργάνωσης ‘ΑΣΒΕΣΤΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΦΛΟΓΑ – ΝΑΠΟΛΕΩΝ  ΖΕΡΒΑΣ».
Μετά την κατάθεση στεφάνων, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ  ΣΤΙΣ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Gazment Oketa, κάλεσε τον Υπουργό των Εξωτερικών της Αλβανίας να πάρει μέτρα εναντίον του προξένου στην Κορυτσά, Θεοδώρου Οικονόμου, και να τον ανακηρύξει personna non grata στην Αλβανία. Αυτό έγινε κατά την διάρκεια ενός συμβουλίου της Επιτροπής για τα Εξωτερικά Θέματα, που έγινε στο Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη
Να θυμίσουμε ότι ο κ.Θεοδ. Οικον. κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά, για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’,  είχε τονίσει την Ελληνικότητα της Κορυτσάς και είχε προτρέψει τους Β.Η./τες κατοίκους της να απογραφούν ως Έλληνες. Αυτό προκάλεσε ευθύς εξ αρχής θύελλα αντιδράσεων.από τους Αλβανικούς κύκλους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα Νικόλαο Πάζιο, την Τρίτη, για να δώσει εξηγήσεις, για τα λεγόμενα του Προξένου Θ.Οικονόμου. Ακολούθως, είπε τα εξής: .
« Το Υπουργείο των Εξωτερικών ξεκαθάρισε την θέση του επί των δηλώσεων (του Προξένου), τις οποίες θεωρεί άνευ λόγου και μη αντιπροσωπευτικές των Ελληνο – Αλβανικών σχέσεων» δήλωσε ο Υπουργός .

Δεν υπάρχουν σχόλια: