Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011
![]() |
Ένα χρόνο πριν.Οι ημέρες της ψηφοθηρίας,της χαράς και των υποσχέσεων. |
Δείτε το άρθρο που δημοσίευσε το Βήμα πριν από ένα χρόνο,της κυρίας Νέδας Κανελλοπούλου που είναι επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τους το είπε το ήξεραν αλλά την αγνόησαν..
Να προσθέσω ακόμη,πως στο Στε η απόφαση πάρθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία 7-0 για την ψήφο και 6-1 για την ιθαγένεια..Η δικαιοσύνη έπραξε βάση του Συντάγματος και των νόμων.Και όπως μάθαμε αργότερα,η σύγκριση έγινε εκτός του νόμου της χώρας μας για την ιθαγένεια και με νόμους και από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη,όπως Ισπανία,Ιταλία,Γερμανία κλπ.
Η Ελλάδα με τον αντισυνταγματικό νόμο Ραγκούση πήγε να πρωτοτυπήσει δίνοντας ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που δεν την δικαιούνται συνταγματικά,παραβιάζοντας έτσι τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και αλλοιώνοντας σχεδόν όλα τα εκλογικά αποτελέσματα σε Δήμους και Νομούς.
Μετά την επικύρωση της απόφασης,ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί στο πρωτοδικείο να καταθέσει ένσταση για αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος του Δήμου ή της κοινότητας που ψήφισαν αλλοδαποί.Ακόμα και μετά από 1 χρόνο.
Και θα οριστεί νέα ημερ. ψηφοφορίας χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου οι μετανάστες.
Διαβάστε το άρθρο..
Τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας
Πρώτον, σημαίνει πως για να είναι «ειδικός» ο νόμος, πρέπει η κατηγορία των προσώπων στα οποία αναφέρεται η εξαίρεση να μην είναι ούτε γενική ούτε ευρεία. Πληροί την προϋπόθεση αυτή το νομοσχέδιο; Ασφαλώς όχι.
Δεύτερον, σημαίνει πως ακόμα και όταν προβλέπεται ειδικός νόμος, αυτός πρέπει να είναι συνταγματικά θεμιτός. Πρέπει δηλαδή να μην αντιβαίνει και γενικότερα στο Σύνταγμα. Εδώ λοιπόν προκύπτει κι ένα ακόμη πρόβλημα. Το Σύνταγμα ρητά επιφυλάσσει μόνο στους Ελληνες πολίτες τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν την πολιτική συμμετοχή, με κεντρικό παράδειγμα το άρθρο 29 για το δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα, χωρίς το οποίο δεν νοείται συμμετοχή σε εκλογές ούτε σε τοπικό επίπεδο.
Και ναι μεν το Σύνταγμα επιτρέπει ερμηνευτικά την επεκτατική εφαρμογή και στους αλλοδαπούς των δικαιωμάτων που θεσπίζει ρητά για τους Ελληνες στο άρθρο 5 παρ. 2 σύμφωνα με το οποίο«όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας...», το άρθρο όμως αυτό αφορά τα ατομικά δικαιώματα (π.χ. το άσυλο κατοικίας...) και όχι τα δικαιώματα πολιτικής συμμετοχής.
Στo πλαίσιο αυτό λοιπόν, υπάρχει αναμφίβολα ζήτημα κατά πόσον το νομοσχέδιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η ψήφος των μεταναστών στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είχε προταθεί να εισαχθεί με ρητή συνταγματική διάταξη και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου