Αστυνομία θέλει να στείλει η Ιταλία στην Τυνησία για να φρενάρει τη ροή μεταναστών
Ρώμη
Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει μόνο το τελευταίο τριήμερο με βάρκες στην ιταλική Λαμπεντούζα από τη βόρειο Αφρική μετά τα γεγονότα στην Τυνησία, και η ήρεμη θάλασσα που προβλέπεται για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι θα φέρει αρκετούς άλλους.Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν κάνει τίποτα, μας αφήνει μόνους μας» λέει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, λέγοντας ότι θα ζητηθεί από την Τυνησία άδεια για την ανάπτυξη ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων στο έδαφός της προς ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος.
Οι ιταλικές Αρχές μεταφέρουν σε κέντρα κράτησης τους εκατοντάδες μετανάστες, ενώ η Ακτοφυλακή ετοιμάζεται για πλήθος άλλων δουλεμπορικών σκαφών.
Το μικρό, άγονο στο μεγαλύτερο μέρος του, νησί Λαμπεντούζα έχει καταστεί ένας ιδιότυπος προθάλαμος για όσους τολμούν να περάσουν τη Μεσόγειο με στόχο να φτάσουν στην ΕΕ από την Αφρική. Εκατοντάδες μεταναστών που περισυλλέγονται από τις αρχές οδηγούνται στο μόλο του λιμανιού του Πόρτο Βέκιο, με αρχικό στόχο να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης στην ιταλική χερσόνησο.
Η πολιτική κατάσταση στη βόρειο Αφρική τις τελευταίες ημέρες έχει εκτινάξει τον αριθμό όσων προσπαθούν να περάσουν διά θαλάσσης τα σύνορα. Τα σκάφη είναι συνήθως σε άθλια κατάσταση και υπερφορτωμένα: Ένας άνθρωπος πνίγηκε και άλλος ένας αγνοείται όταν η βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να περάσει στην «απέναντι όχθη» βυθίστηκε σε ύδατα Τυνησίας.
Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, φοβούμενη «κύμα μεταναστών» από τη βόρεια Αφρική, και ζήτησε επειγόντως τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαστε μόνοι, η Ευρώπη δεν κάνει απολύτως τίποτε» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Μαγκρέμπ εξερράγη». H ιταλική κυβέρνηση μάλιστα επικαλείται το φόβο «ισλαμιστών τρομοκρατών και κοινών εγκληματιών που έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές της Τυνησίας».
Ο Μαρόνι, προερχόμενος από τους κόλπους της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι «το σύστημα της Τυνησίας καταρρέει».
«Θα ζητήσω από το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών άδεια για να επέμβουν οι Αρχές μας προκειμένου να σταματήσουν τη ροή από την Τυνησία» δήλωσε ο Μαρόνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.
Όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται, μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης (κυρίως στη Σικελία), όπου ελέγχονται τα έγγραφά τους. Εάν στην Ιταλία δεν τους περιμένει διαπιστωμένη θέση εργασίας ή δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παροχή ασύλου, βρίσκονται αντιμέτωποι με απέλαση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου