Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Κυνήγι τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο

Εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων παρέμεινε επί τέσσερις και πλέον ώρες η τουρκική κορβέτα «Μποντρούμ». Καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του, το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρακολουθείτο από την πυραυλάκατο «Πεζόπουλος».
Η «Μποντρούμ» εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα στις 19:30 και μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε εντός των Κυκλάδων και συγκεκριμένα βορειοδυτικά της Πάρου με νότια πορεία.
Η κορβέτα ξεκίνησε από τη Σμύρνη, κινήθηκε βορείως της Χίου και στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών σε διεθνή ύδατα, ενώ τήρησε νοτιοδυτική πορεία και εισήλθε περί της 19:30 εντός των εθνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Τήνου - Μυκόνου.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει: "Βυθίσατε το "ΧΟΡΑ"". Τώρα ήρθε η ώρα να πούμε "Βυθίσατε το ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ"», παρατήρησε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριος Ροντούλης, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για περίπτωση αβλαβούς διέλευσης.
«Δεν έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχουμε παραβίαση κυριαρχίας, έχουμε παραβίαση εθνικού χώρου. Και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, διαφορετικά θα παγιωθεί μια κατάσταση πραγμάτων στο Αιγαίο που θα δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά προηγούμενα για τα Εθνικά μας Δίκαια και τα Εθνικά συμφέροντα της χώρας», προειδοποίηση ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.
Απαντώντας στον παριστάμενο υπουργό Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μη αβλαβή διέλευση τουρκικού πολεμικού σκάφους, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την υπόθεση, ο κ. Ροντούλης τόνισε:
«Κύριε υπουργέ, η φράση "παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση" δε μας λέει τίποτα! Προφανώς έχουμε προσπάθεια από τη γείτονα χώρα να παγιωθεί μία αμφισβήτηση εθνικού χώρου στη γειτονιά μας. Μιλάμε για τις Κυκλάδες! Εδώ έχει φτάσει η αμφισβήτηση! Δίπλα από την Αθήνα! Και βεβαίως κατανοείτε πως εάν με την υπόθεση των Ιμίων, η Τουρκία αμφισβήτησε εμπράκτως την κυριαρχία μας επί νησαίων εδαφών, τώρα εδώ προσπαθεί να καταστήσει διάτρητη την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Και ευλόγως τίθεται το ερώτημα: Το περίφημο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, η περιβόητη και περιλάλητη ελληνοτουρκική προσέγγιση, τι απέφερε στη χώρα μας μέχρι σήμερα; Μια κλιμάκωση αμφισβητήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, όσον αφορά τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, το F.I.R., γενικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον Αιγιακό χώρο. Η κατάσταση αυτή τείνει να παγιωθεί και δημιουργεί εθιμικό Δίκαιο στην περιοχή, ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Τονίζουμε και πάλι, ήρθε η ώρα να το βροντοφωνάξουμε: Βυθίσατε το Μποντρούμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: