Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Aνοιγμα των συνόρων ! Χωρίς βίζα η μετακίνηση στην Αλβανία από την 1η του 2011

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη την άρση της υποχρέωσης των πολιτών της Αλβανίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να υπόκεινται σε θεώρηση εισόδου (βίζα) για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προβεί πέρσι σε άρση της βίζας για τους πολίτες του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας αλλά όχι για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Είχε κριθεί, τότε, ότι οι δύο χώρες δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά στις πολιτικές τους και κυρίως στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Ωστόσο φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια και τις απαραίτητες προϋποθέσεις και συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το σχέδιο.
Έτσι την Πέμπτη, το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφους 538 υπέρ, 47 κατά και 41 αποχές, ενέκρινε τα σχέδια για άρση της βίζας για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ.Το ταξίδι θα γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα έχουν βιομετρικά διαβατήρια. Τώρα αυτό που απομένει για την οριστική έγκριση της απόφασης είναι να ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία 3/5 και από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίαση του τον Νοέμβριο. Την εισήγηση για την άρση της βίζας έκανε η Σλοβένα ευρωβουλευτίνα, Τάνια Φαγιόν. Σημείωσε ότι η απόφαση αυτή "θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις" στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Το σκεπτικό
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η εισήγηση της Φαγιόν κυρίως για να αντικρουστούν οι εθνικιστικές φωνές, και εντός της Ελλάδας, που εσχάτως στο παλιό ξεπερασμένο μοτίβο της δεκαετίας του 90 υποστηρίζουν ότι «θα πλημμυρίσουμε λαθρομετανάστες από την Αλβανία». «Θέλουμε πράγματι να κρατήσουμε την πόρτα μας κλειστή στους κοντινούς αυτούς γείτονες, στις χώρες αυτές που κάνουν ό,τι μπορούν για να μας ευχαριστήσουν; Δεν πρόκειται για την παραχώρηση δικαιωμάτων εργασίας ή παραμονής, πρόκειται για το βασικό δικαίωμα του μελλοντικού πολίτη της ΕΕ να ταξιδεύει ελεύθερα στα κράτη μέλη της Ένωσης», τονίζει η Φαγιόν στην αιτιολογική έκθεση και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Είναι παράδοξο, 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου να υπάρχουν ακόμη «τείχη θεωρήσεων» στην άμεση γειτονιά μας. Αυτό που είναι ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι ούτε καν 20 χρόνια πριν, οι άνθρωποι αυτοί μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Εάν θέλουμε να ενώσουμε τους πολίτες της ηπείρου μας, θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στους νέους, να ταξιδεύουν. Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους και να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η ελευθέρωση του καθεστώτος υποχρέωσης θεώρησης έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στο μυαλό των ανθρώπων. Και δεν πρόκειται για πολιτικούς, επιχειρηματίες ή ανθρώπους που έχουν χρήματα. Εκείνοι έχουν τον τρόπο να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τους φοιτητές, τους ανθρώπους που ακόμη αναγκάζονται να στέκονται στην ουρά μπροστά στα προξενεία».
Γ.ΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: