Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Επίδειξη τουρκικής σημαίας και στο …Ιόνιο !

ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ !!!!!


Κίνηση με πολλαπλές ερμηνείες θεωρείται η απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει ανθυποβρυχιακή άσκηση στα δυτικά της Κεφαλλονιάς (σε διεθνή ύδατα αλλά εντός του FΙR Αθηνών), κατά την επίδειξη σημαίας που έχει ξεκινήσει στολίσκος πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα με στρατιωτικές πηγές, η Αγκυρα δείχνει με τον τρόπο αυτόν ότι αποτελεί σημαντική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, ενώ στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι ακόμη και σε περιόδους δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η ίδια είναι αξιόπιστος σύμμαχος που μπορεί να αναλάβει κρίσιμες αποστολές.

Η κίνηση αυτή αποτελεί επίσης πρακτική επιβεβαίωση της σύσφιγξης της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας και Αλβανίας. Εφαλτήριο για τη συνεργασία αυτή είναι οι ναυτικές βάσεις στο Δυρράχιο και στον Αυλώνα της Αλβανίας που χρηματοδότησε η Αγκυρα. Στην κατεύθυνση αυτή πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε άλλωστε από το κοινοβούλιο των Τιράνων ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών των τουρκικών ναυτικών μονάδων.




Στο πλαίσιο αυτό, από χθες ως και τις 25 Ιουνίου, τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο θα βρίσκονται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνα της Αλβανίας. Ηδη, από τις 17 του τρέχοντος μηνός, βρίσκεται στο λιμάνι του Τάραντα, όπου εδρεύει ο ναύσταθμος του ιταλικού Στόλου, το τουρκικό υποβρύχιο «Ινονού». Η προαναφερθείσα ανθυποβρυχιακή άσκηση θα γίνει από 26 ως 28 Ιουνίου. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα ιταλικό και ένα αμερικανικό, από τη νατοϊκή βάση του Αβιάνο.

Το «Ινονού» είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στον Ελλήσποντο στις αρχές Ιουλίου. Οσον αφορά τον στολίσκο, πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν στις 9 Μαΐου από τη ναυτική βάση του Ακσάζ. Το πρόγραμμα της εξόδου του τουρκικού στολίσκου στη Μεσόγειο περιλαμβάνει επίσκεψη και στάθμευση σε λιμένες της Τυνησίας, της Αλγερίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: