Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Οι τούρκοι έφτασαν στο Ιόνιο - Κάνουν ασκήσεις με τους αλβανούς !

«Έχουμε νέα δεδομένα στο Ιόνιο,τα οποία δεν μπορούμε να αγνοούμε». Η φράση ανήκει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Β.Βενιζέλο και προέρχεται από ομιλία του προ ημερών, σχετική με τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, στους αξιωματικούς που φοιτούν στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
Τα νέα δεδομένα προέρχονται από το «στρατιωτικό σφιχταγκάλιασμα» Άγκυρας και Τιράνων που έχει πραγματικά προβληματίσει την Αθήνα. Η προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16,δεν είναι πλέον καθόλου απίθανη και το Ιόνιο,αρχίζει να αποκτά άλλο ενδιαφέρον για τους επιτελείς του Πενταγώνου.Τις επόμενες ημέρες -26 έως 28 Ιουνίου- τουρκικές φρεγάτες και υποβρύχια θα κάνουν ναυτικά γυμνάσια,στο Ιόνιο,δυτικά της Κεφαλονιάς!
Σήμερα 22 Ιουνίου, η Τουρκική Ναυτική Δύναμη Μεσογείου,που αποτελείται από τέσσερις φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο, έδεσε στο Δυρράχιο και στον Αυλώνα.Δύο λιμάνια για τα οποία η Άγκυρα έχει πληρώσει πολλά εκατομμύρια για να τα μετατρέψει σε ναυτικές βάσεις,οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται από υποβρύχιά της. Για να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι 1200 τούρκοι αξιωματικοί ,υπαξιωματικοί και ναύτες,το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο «που αφορά στην ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής ναυτικής δύναμης ,στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου».
Μέχρι τώρα η αλβανική νομοθεσία δεν επέτρεπε την παρουσία ξένου στρατιωτικού τμήματος ,άνω των 500 ατόμων,στην επικράτειά της. Για χάρη της συνεργασίας με την Τουρκία όμως άλλαξε το νόμο.
Δεν είναι το πρώτο χατήρι που κάνει η Αλβανία στη Τουρκία. Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους. Μια συμφωνία που αποτελούσε πρόβλημα για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Το αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ,το οποίο πρόσφατα, ομόφωνα, ακύρωσε την συμφωνία,προκαλώντας ανακούφιση στην Άγκυρα.
Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Αλβανίας είναι πολλές και σημαντικές. Η Άγκυρα έχει αναλάβει:
*Την εκπαίδευση των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων,η οποία προβλέπει την εκπαίδευση ενός τάγματος των αλβανικών δυνάμεων από Τούρκους στα Τίρανα. Επίσης αναδιοργάνωση της ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων,με παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας από την Τουρκία. Ένα τάγμα Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύτηκε για αποστολές στο εξωτερικό.
*Την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς.
*Ανακατασκευή ναυτικών βάσεων σε Δυρράχιο και Αυλώνα.
*Εκσυγχρονισμό εργοστασίου Όπλων.
*Αναβάθμιση Ακαδημίας Αεροπορίας.
*Ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων.
*Εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του στρατιωτικού πανεπιστημίου Τιράνων.
*Συνεργασία των υπηρεσιών Πληροφοριών.
Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το μόνο που απομένει εκτός του ελέγχου της Άγκυρας,είναι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας. Και γι΄ αυτό όμως φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις.
Παραχώρηση 30 τουρκικών F-16
Με απόφαση του ΝΑΤΟ ο εναέριος χώρος της Αλβανίας ελέγχεται από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Μετά από συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας,ο εναέριος χώρος της τελευταίας σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης ,ελέγχεται το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα από την Ελλάδα και το δεύτερο 15ήμερο από την Ιταλία.
Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει γιατί πολύ απλά η Αλβανία δεν διαθέτει ουσιαστικά αεροπορία. Σύντομα όμως θα διαθέτει πιλότους οι οποίοι θα μπορούν να πετάνε F-16! Αλβανοί αεροπόροι εκαπιδεύονται στην Τουρκία στα διθέσια εκπαιδευτικά F-16. Τίρανα και Άγκυρα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια σε συζητήσεις για την παραχώρηση από τη Τουρκία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30.
Τα αεροσκάφη θα παραχωρηθούν δωρεάν,αλλά οι Αλβανοί θα πληρώσουν τις ...αναβαθμίσεις και τους απαρίτητους εκσυγχρονισμούς που αν κρίνουμε από την ελληνική εμπειρία,πολλές φορές αποδεικνύονται ακριβότερες από την αγορά νέων αεροσκαφών. Η εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών στην Τουρκία,δείχνει ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των αεροσκαφών δεν είναι μακρυά. Η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς από την Αλβανία,ασφαλώς και αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή.
Η αναδιοργάνωση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω Άγκυρας,έχει επιπτώσεις και στα σχέδια του ελληνικού Πενταγώνου,το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και για λόγους επιχειρησιακούς, σχεδίαζε την άμεση κατάργηση μονάδων και το κλείσιμο δεκάδων στρατοπέδων στην Ήπειρο, αλλά και στα βόρεια συνορά μας. Όλα αυτά, τώρα επανεξετάζονται.

http://www.sigmalive.com/news/greece/278899

Δεν υπάρχουν σχόλια: